Swingen, wat is het en wie doet het?

Swingen, wat is het en wie doet het?

17 september 2019

swingen wie doet hetHoewel het vroeger wat meer een taboe was, is swingen nu steeds populairder aan het worden: Swingen. Swingen is het hebben van een intieme vriendschap tussen twee of meerdere koppels. Om te kunnen swingen is de hoofdvoorwaarde dat je een romantische relatie hebt met een ander, en deze wil delen met een ander stel. 

De meeste swingparen vinden het leuk om met een ander stel een avond door te brengen op een seksuele manier, maar er zijn ook stellen die dit langdurig willen doen of zelfs een geheel romantische relatie met het andere stel willen aan gaan. Sommige stellen gaan graag met elkaar naar bed, terwijl anderen het liever bij flirten houden. Swingers kunnen elkaar ontmoeten in een parenclub, maar ook online. 

Wanneer ben je nou een swinger?

Over de term “swingen” zijn regelmatig nog wat misverstanden. Daarom zullen we dat nu verduidelijken.

Iemand die singel is en vaak van bedpartner/romantische partner wisselt is géén swinger. Een koppel dat eenmalig een swingclub bezoekt is ook geen swingstel. En een open relatie waarbij beide partners naast hun eigen relatie ook andere relaties hebben zijn ook geen swingers. 

Swingen is geen polygamie, polygamie is juist een (vaste) relatie tussen 3 of meer mensen.

In het kort: swingen is een activiteit tussen twee losstaande koppels die elkaar ontmoeten voor een of meerdere romantische/seksuele ontmoetingen. Een andere, maar minder geaccepteerde definitie van swingen is wanneer een stel seks heeft in een ruimte waarin een ander stel op dat moment ook seks heeft. 

Wat wel belangrijk is om te onthouden is dat swingen door beide partijen uit een relatie goedgekeurd moet worden. Als een man/vrouw het alleen doet om zijn/haar partner tevreden te stellen is dit geen goede basis om op te gaan swingen. De interesse moet van beide kanten komen.

Feiten over swingen

Nu weet je wat swingen inhoudt, maar waar komt het eigenlijk vandaan? Swingen is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog op een luchtmachtbasis in de VS. Militaire gezinnen woonden vaak samen op de basis en de piloten wilden dat hun vrouwen na hun dood gewoon hetzelfde leven konden blijven leiden. Hoe dit precies in z’n werking is gegaan is nog onduidelijk, wat wel duidelijk is is dat het zich na de oorlog door heel de VS begon te verspreiden en uiteindelijk ook naar Europa is gekomen. 

Het is lastig in te schatten hoeveel stellen er nu precies swingen, omdat er niet veel openbaar over gesproken wordt. Het laatste onderzoek dat gedaan is komt uit 2000 waaruit bleek dat tussen 1990 en 2000 ongeveer 0,5% tot 2,0% van de Amerikaanse stellen aan swingen deed. Uit een onderzoek in Nederland in de jaren 80 kwamen soortgelijke cijfers. 

Uit deze onderzoeken blijkt ook dat er toch veel mannen én vrouwen zijn die zich zouden openstellen om te swingen mocht de situatie zich zo voordoen.

Taboe of geen taboe?

Swingen hoeft, in Nederland, geen taboe meer te zijn. Nederland staat er om bekend dat het een seksueel vrij land is waarin er veel tolerantie is voor anders geaarde relaties, waaronder swingen. Als je er samen met je partner gelukkig van wordt om te swingen met een ander stel, wie zijn wij om daar iets over te zeggen? 

Ben je nou nieuwsgierig geworden naar swingen of heb je er samen met je partner al aan zitten denken, dan is SDC een goede site om op te beginnen. Het staat voor Swingers Dating Club. Veel swingplezier!

Bezoek SDC (Swingers Date Club)

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden