Fakerslijst, datingscams en Catfish op datingsites

Fakerslijst, ben je opgelicht met daten?

Wellicht ben je opgelicht toen je je hebt aangemeld op een datingsite. Er zijn namelijk een hoop fakers actief op datingsites. (fakerslijst.nl was een Nederlandse website, met lijsten van fakers, en informatie over oplichting. Echter is deze site niet meer actief.) Sommige datingsites gaan hier streng tegenin door profielen handmatig te keuren. Andere datingsites doen er weer helemaal niets aan. Mensen die zich anders voordoen (een andere persoon achter de profiel) worden gezien als fakers. Ook zijn ze bekend onder de naam Catfish (een Meerval en verwijzing naar de documentaire CatFish uit 2010, waarin Nev Schulman ontdekte dat de prachtige vrouw op wie hij online verliefd werd een getrouwde moeder van middelbare leeftijd was).

In deze groep zitten ook veel mensen die overgaan tot oplichting. Ze proberen eerst een goede band met je op te bouwen en proberen vervolgens op een listige manier geld van je te krijgen. Een hoop van deze oplichters komen voornamelijk uit het buitenland en doen net alsof ze uit Nederland komen. Vooral in Afrika en Rusland zijn een hoop oplichters actief. Ze doen zich voor als mooie vrouwen en sturen je lieve e-mails, dit om je te misleiden. Vaak krijg je dit soort e-mails binnen als je gereageerd hebt op een contactadvertentie. Je kunt ze ook binnenkrijgen als je lid bent van een Europese datingsite.

Je kunt dit soort e-mails herkennen aan het gebroken Nederlands en de vreemde grammaticale opbouw. Verhalen die ze vertellen worden natuurlijk uit de duim gezogen; met als doel alleen maar geld binnen te krijgen. Wanneer je dan ook reageert krijg je je nauwelijks echt antwoord op je vraag. Helaas trappen hier erg veel mensen in. Mensen worden soms voor duizenden euro’s opgelicht. 

Ondanks dat beheerders van datingsites mogelijk goed reviewen en profielen van scammers zo veel mogelijk verwijderen, is het van belang zelf ook scherp te blijven op mogelijke scammers op datingsites. Meld een mogelijke scam-situatie ook altijd aan de beheerder van de betreffende datingsite. In dit artikel willen we je een aantal tips en adviezen geven rondom datingscam en mogelijke misleiding op datingsites.

Hoe ga je om met datingscam?

Stel dat je onverhoopt toch slachtoffer bent geworden van misleiding op een datingsite. Wat moet je dan doen Afhankelijk van de mate waarin je bent misleidt kun je de volgend stappen ondernemen.

Stap 1

Stop met het contact met degene die achter de misleiding zit. Blijf niet mailen en of bellen en stop met eventuele betalingen.

Stap 2

Blokkeer de betreffende persoon op de website waarvan je lid bent.

Stap 3

Meld de scam bij de datingsite waarop de scam plaatsvindt. Geef hierbij duidelijk aan wat de misleiding inhoudt en verstrek zo veel mogelijk informatie aan de beheerder van de site. Hoe meer info hoe beter. Teksten uit gestuurde mails kunnen hierbij zeker ook helpen. De redactie van de site kan het profiel van de betreffende scammer blokkeren om zodoende andere te beschermen tegen deze scam.

Als je geld afhandig bent gemaakt doe dan ook aangifte bij de politie. Aangifte doen bij de politie kan online, dus u hoeft hiervoor niet eens de deur uit. Aangifte doen bij de politie kan via deze link.


Wat is datingscam?

Dating scam of dating misbruik of dating misleiding is dus een vorm van misleiding op datingsites die tot doel heeft om leden op datingsites geld afhandig te maken. Meestal wordt een profiel aangemaakt op een datingsite van een mooie dame of een nette heer.


Hoe herken je datingmisbruik?

Hoe herken je nu eigenlijk datingscam en misbruik op een datingsite? Uiteraard wil niemand misleid worden en niemand wil betalen voor iets waar hij of zij niets aan heeft. Niemand wil opgelicht worden. Dus, hoe voorkom je deze scam/ misleiding? Hiervoor zijn een aantal zaken die van belang zijn om rekening mee te houden als je op een datingsite actief bent. We sommen ze hieronder op met daarbij de uitleg en de bijpassende waarschuwingen.

 1. Te mooi om waar te zijn? Dan is het dat meestal ook!
 2. Twijfel je over de echtheid of juistheid van een profiel? Ga op je goede gevoel af, meestal zit je dan wel goed. Bij twijfel, niet doen!
 3. De profielfoto van het profiel dat je bezoekt is een foto van een wel hele mooie vrouw. Veelal zit de vrouw op een bed of neemt een gewillige houding aan. Dergelijke foto's zijn een signaal dat het waarschijnlijk niet goed zit. Iemand die voor een normale reden op een normale datingsite een profiel heeft, plaatst geen foto waarop hij of zij uitdagend en gewillig overkomt. Een voorbeeld van een dergelijke foto kun je hiernaast zien.
 4. De gewenste zoekleeftijd van de persoon is een enorme range. Scammers plaatsen vaak een profiel van een jonge dame tussen 28 en 38 jaar oud die dan mannen zoekt in de leeftijd 30 tot 90 jaar oud. Een  'echte' vrouw van rond de 30 zal meestal niet op zoek zijn naar mannen van boven de 40. Een scammer maakt dat niet uit natuurlijk. Sterker nog, de scammer hoopt dat de mannen van boven de 40 denken: Wow, ik het het lot uit de loterij te pakken, een mooie jonge vrouw die een oudere man zoekt  nogmaals, als het te mooi lijkt om waar te zijn dan is het dat ook meestal.
 5. De profieltekst is geschreven in slecht Nederlands en roept op tot huwelijk of langdurige relatie. We bedoelen in dit geval dat de profieltekst in vertaald van taal xyz naar het Nederlands. Via Google Translate vertalen veel scammers een wervende tekst in hun eigen taal naar het Nederlands. Een oproep tot huwelijk doen we in Nederland niet, dus dat is vrijwel altijd scam. Iemand kan wel de wens uiten voor een relatie of een langdurige serieuze relatie, maar dan moet dat wel geschreven zijn op een normale manier zoals een Nederlander dat zou doen. Een taalfout meer of minder is geen reden tot twijfel, helaas schrijven erg veel mensen met erg veel taalfouten. Het gaat op dit punt echt om de slecht vertaalde Nederlandse profieltekst. Een voorbeeld van een slecht vertaalde profieltekst van een scammer:
  Mijn naam is Elena! Ik ben een jonge, romantische vrouw! Ik wil om kennis te maken met slimme en vriendelijke man aan ons lot die wil een gezin hebben en kinderen om de race voort te zetten en hebben een gelukkig leven te verbinden. Ik hoop om een echte, pure liefde te vinden.
 6. Profieltekst in het Engels. Op een Nederlandse datingsite is het onlogisch als een Nederlander een profieltekst in het Engels opstelt. Slechts in een enkel geval kan dit correct zijn. Bijvoorbeeld als iemand in Nederland is komen wonen en dit aangeeft in het profiel. In dat geval kan een Engelstalige tekst eerlijk zijn. Maar let op, meestal is een Engelstalig profiel een reden om extra op te passen. Een voorbeeld van een Engelstalige profieltekst die niet in de haak is:
  My name is Elena. By nature I am merry, cheerful girl with a sense of humor. I love to chat and meet new people! I love to travel, I like most of all traveling on the water. I am loving and caring and looking for a serious man for marriage.
 7. Profielnaam bevat de naam Elena of Helena of Lover of soortgelijke termen. Als voor de profielnaam bijvoorbeeld Elena1234 is gekozen dan is dat meestal een scammer. Elena of Helena is een Poolse of Russische naam en wordt veel gebruikt door scam die uit die landen komt. Scammers gebruiken ook veelal termen als Lover of Loving of Caring of soortgelijk.
 8. Loving en Caring in de profieltekst. Als een profieltekst de woorden Loving en Caring bevat is het vrijwel zeker scam!
 9. Militairen uit het Amerikaanse leger zijn meestal scam. Als iemand aangeeft een Amerikaanse militair te zijn dan is dat meestal scam.
 10. Keurige man op respectable leeftijd afkomstig uit Amerika. We zien de laatste tijd veel scam van mannen op leeftijd die een vrouw op leeftijd zoeken. De man in kwestie geeft aan dat hij uit Amerika komt en geeft daarbij aan dat afstand voor hem geen probleem is. Als je dit soort meldingen leest in een profiel of in een ontvangen mail, dan is dat meestal scam.
 11. De vraag om geld. De scammer is uit op je geld. Hij of zij zal na enig contact al snel vragen om geld. Dat doet de scammer door aan te geven dat hij of zij graag naar je toekomt, maar hiervoor geen geld heeft. De vraag is dan om even een paar honderd euro over te maken zodat hij of zij met het vliegtuig naar je toe kan komen. Doe dit NOOIT! Betaal nooit ergens voor zonder dat je de persoon in kwestie in levende lijven hebt gezien.
 12. Blijf niet betalen, ook niet na contact. Soms gaat de scam heel ver, letterlijk en figuurlijk. Je wordt uitgenodigd in land xyz en na een leuk contact ga je weer terug naar Nederland. Je bent verliefd en jullie houden contact. Het gebeurt maar al te vaak dat de vrouw (meestal gaat het hier om vrouwen) in kwestie om geld vraagt en blijft vragen. Het blijft vaak bij slechts 1 contact en de vrouw in kwestie wil (of kan) niet naar Nederland komen. De vrouw in kwestie houdt je aan het lijntje en probeert steeds weer geld van je te krijgen. Betaal dus NIET!
 13. Let op het mailadres als je met iemand mailt buiten de site om. Als het een mailadres is met een extensie .pl of .ru of in ieder geval anders dan .nl, .be of .com dan moet je al op scherp staan. Kijk dan even goed na bij welk land de extensie hoort.
 14. Een in eerste instantie Nederlands uitziend datingprofiel blijkt van iemand te zijn die niet in Nederland woont. Dat klopt meestal niet! Het profiel ziet er goed uit, maar tijdens je mailcontact blijkt dat de persoon in kwestie slecht Nederlands schrijft en helemaal niet in Nederland blijkt te wonen. Dit is typisch een situatie van misleiding.
 15. Als laatste punt willen we het volgende aangeven bij je. Wees eerlijk en reeël over het contact met een bepaalde persoon en over jezelf. Als je zelf wat ouder bent en je hebt een bovengemiddeld goed uitziende dame die erg in je geïnteresseerd is dan zou je hier al je twijfels bij moeten hebben.
Let op! Het prima zijn dat een scammer eerst een tijdje redelijk normaal met je mailt en over het een en ander discussieert. Als het onderwerp na enige tijd overslaat richting geld, dan moet je dan direct je twijfels zetten bij het contact.


Wat te doen bij twijfel over datingscam?

Wat moet je doen als je twijfelt over een contact dat je online hebt met iemand? Is het contact wel echt en oprecht? Hoe kom je erachter of het contact echt en oprecht is? Zoals al eerder gezegd, bij twijfel is het meestal niet in de haak en stop dan het contact. Om erachter te komen (het werkt zeker niet altijd op deze manier overigens) of je contact hebt met een scammer kun je eens zoeken in Google op het e-mailadres of de naam van degene met wie je mailt. Veel scammers gebruiken veelal steeds dezelfde naam en e-mailadres en andere slachtoffers hebben dit mogelijk al eens gemeld in een forum. Als je iets terugvindt over dat bewuste mailadres of die bewuste naam dan hoef je bijna zeker niet meer verder te zoeken. Het is dan gewoon scam. Als een ander er ook al over schrijft of zijn twijfel erover uit dan is het gewoon niet in de haak. Je kunt ook zoeken op de foto's die je hebt van de persoon in kwestie. Als de foto op internet geplaatst is dan kun je op de foto klikken met je rechter muisknop en kiezen voor de optie "Search Google for image" (of soortgelijke optie, dit is afhankelijk van je browser). Google zoekt nu op internet naar gelijke afbeeldingen. Als de bewuste afbeelding veel voorkomt en voorkomt op twijfelachtige sites (sexdatingsites, Russische sites of sites in andere talen dan Nederlands of Engels) dan is het profiel en de persoon erachter zeker niet in de haak.

Tip: Zoeken op een foto kan ook door te gaan naar Google images en dan de foto (als je deze bijvoorbeeld via de mail ontvangen hebt) te slepen in het zoekveld. Google zal dan de foto uploaden en zoeken naar gelijke beelden. Dus zoek op de volgende onderwerpen in Google bij twijfel over datingscam:

 1. Naam van de persoon met wie je contact hebt
 2. E-mailadres van de persoon met wie je contact hebt
 3. Foto van de persoon met wie je contact hebt
Let op: vraag de persoon in kwestie zeker nooit of deze een scammer is. Die geeft namelijk alleen maar aan dat deze oprecht is en zal nu mogelijk een andere aanpak bij jou volgen. Hierdoor wordt je nog langer aan het lijntje gehouden en de kans op teleurstellingen wordt alleen maar groter.


Betrouwbare Datingsites Reviews

  Axton International 100% scam

  Alle web páginas, die Axton International, Krimpen a/d IJssel en Doredrect hebben in Spanje zouden met valse profielen van ALLE vrouwen zijn. Echt waanzinnig en een gigantische oplichterij. Belasting ontduiking inbegrepen

  Sterke punten
  Geen enkele

  Zwakke punten
  Alles is scam en fake

Deze website is niet meer actief

Schrijf een review