Hoe zorg je voor een effectief datingprofiel (deel 2, de profieltekst)?

Hoe zorg je voor een effectief datingprofiel (deel 2, de profieltekst)?

24 maart 2017

Een goede profieltekst op een datingsite

Hoe schrijf je een goede profieltekst op een datingsite? Daar gaat het in dit artikel over. Je hebt stap 1 gezet en jezelf ingeschreven op een datingsite. Dat is mooi want nu maak je kans op een leuke ontmoeting met iemand die mogelijk goed bij je past. Stap 2 is een goed datingprofiel opstellen. Het lijkt misschien makkelijk, een datingprofiel op een datingsite opstellen, maar er komt best veel bij kijken. In ons eerste artikel hebben we al uitvoerig gesproken over de profielfoto en wat daarbij van belang is om wel of niet te doen. In dit artikel bespreken we de profieltekst. De profieltekst is het eerste stukje tekst dat bezoekers van jouw profiel te zien krijgen als ze je profiel bezoeken. Op sommige sites staat zelfs een stukje van de profieltekst ook al getoond in de resultaatlijsten na het zoeken. Dat is bijvoorbeeld het geval op datingsite Knuz.nl. Daar krijgen relatiezoekenden in de resultaatlijsten direct al de profielfoto en de profieltekst te zien. Hoe beter die foto en hoe beter de profieltekst hoe meer mensen zullen doorklikken naar je profiel. En hoe meer mensen je profiel bezoeken hoe groter de kans dat daar ook iemand bij zit die goed bij je past. Online dating is kansvergroting. Het vergroot de kans op het ontmoeten van een mogelijke leuke persoon en hoe meer contacten je aangaat hoe groter de kans op succes.

Een goede profieltekst schrijven op een datingsite

Een goede profieltekst op een datingsite, waar moet die nou eigenlijk uit bestaan? Hoe stel je die op en waar moet je aan denken. En vooral, wat moet je er niet in vermelden. Hieronder beschrijven de belangrijkste punten waaraan een goede en effectieve profieltekst moet voldoen. Kort gezegd moet een profieltekst voldoen aan de volgende criteria: kort en bondig, prettig leesbaar, geen taalfouten, het moet jou als persoon beschrijven, geen algemeenheden of dooddoeners. Een goede profieltekst moet in een beperkt aantal zinnen goed beschrijven wie je bent en mogelijk ook wie of wat je zoekt. 

Kort en bondig Houd je tekst kort en bondig en vertel kort iets over jezelf en wat je zoekt in een nieuwe relatie. Vertel even kort wat voor persoon je bent en wat je in het dagelijks leven doet. Als je kinderen of huisdieren hebt dan kun je dat prima vermelden, maar doe dat nadat je jezelf voorgesteld hebt. bezoekers van je profiel moeten eerst even een beeld krijgen van jou als persoon, wat je in het dagelijks leven doet, wat je hobbies zijn en wat je graag doet in je vrije tijd. De opbouw is dan dus “iets over jezelf, iets over je kinderen of huisdieren en dan iets over degene die zoekt”. Je eventuele problemen of tekortkomingen kun je vermelden in een eerste mailcontact. Bepaalde zaken of ziektes die je echt wilt vermelden kun je beter onderaan de profieltekst noemen. 

Wie ben jij? Wie ben jij? Daar gaat het om op een datingsite. Dat moet duidelijk worden in een paar zinnen. Zorg dus dat je jezelf op een leuke manier kort beschrijft. Tip: laat iemand die jou goed kent je profieltekst lezen. Vraag hem of haar of je tekst jou als persoon goed beschrijft. 

Hoe begin je? Hoe begin je een goede profieltekst? Niet met “Leuk dat je mijn profiel bezoekt.”. Dat is een veel geziene tekst en daarmee spring je er dus niet echt positief tussenuit. Een goede profieltekst begint gewoon met een korte introductie van jezelf, wat je doet in het dagelijks leven en wat je hobbies of bezigheden zijn.

Wat vooral niet te doen!

In het stukje hierboven noemden we al even “geen algemeenheden of dooddoeners”. Wat we daarmee bedoelen beschrijven we hier even in een aantal veel geziene voorbeelden. We zien maar al te vaak profielteksten die alleen maar of vrijwel alleen maar uit de volgende stukjes tekst of inhoud bestaan: 

“Als je wat wilt weten, vraag het! Je krijgt altijd antwoord.” Als je dit leest, stel jezelf dan eens de vraag, op basis waarvan zou je iets meer willen weten? Niemand reageert op een dooddoener als dit. Niemand reageert op deze tekst. Alleen als de profielfoto erg aanspreekt zal iemand mogelijk reageren. In de meeste gevallen bevat een profiel met deze tekst overigens geen foto of een slechte foto. Dus dan nogmaals, op basis waarvan zal iemand willen reageren? Je zult geen enkele reactie ontvangen op deze tekst. 

“Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.” Als je dit leest dan denk je … ja, dus? Dit zegt niets over jou als persoon. Dit is een dooddoener, een stukje tekst dat veel mensen plaatsen, maar waarmee je geen enkel resultaat zult behalen uit je online datingervaring. 

Een oproep tot sexueel contact. Op een normale datingsite (dus geen echt duidelijke sexdatingsite) zal een oproep of vraag naar sex niets of weinig opleveren. Sterker nog, je profiel zal op een goed beheerde datingsite direct verwijderd worden. Maar als je profiel dan toch blijft bestaan dan zul je hierop ook niet of nauwelijks een reactie ontvangen. Er zijn zeker mensen aanwezig op een datingsite met het doel voor een spannende date. Als jij er een van bent dan kun je beter een normaal profiel opstellen en in je berichten naar andere leden op een niet te opdringerige manier vragen om een spannende date. Dat levert je meer op dan een profiel plaatsen met een vraag om sex en dan te gaan afwachten. 

Opsommingen We zien ook regelmatig opsommingen van termen zoals: Spontaan, sportief, lief, reizen, kinderen, zonaanbidder, etc. etc. Hoewel je zou kunnen denken dat dit jou best goed beschrijft is het niet prettig leesbaar en zegt het niet veel over jezelf. Juist een eigen opgesteld tekstje vertelt iets over jou als persoon. Hoe je jezelf beschrijft vertelt iets over jou. Als je je er dan makkelijk vanaf maakt door een opsomming neer te zetten van termen dan geeft dat aan dat je hier niet te veel moeite voor hebt willen doen. En dat is niet zo positief dus. 

Geen taalfouten Schrijf zonder taalfouten en zorg dat je de tekst goed opmaakt. Gebruikt dus de juiste leestekens op de juiste momenten. Ook dit is iets wat je prima eens door een ander kan laten nalezen. Twee zien meer dan 1. Als je tekst wat langer is, gebruik dan meerdere alinea's zodat de tekst prettig leest. 

Je echte naam vermelden? Niet doen! Vermeld niet je echte naam in je profieltekst. Dat kan wel in een eerste mailcontact. Je achternaam moet je al helemaal nooit vermelden in een profieltekst. Dan loop je de kans dat mensen je op gaan zoeken op Facebook en dat zou kunnen leiden tot vervelende contacten. Noem je echte naam pas wanneer het klikt en wanneer je een afspraak maakt met iemand. 

Begin met met je problemen Begin je profieltekst niet met eventuele problemen of tekortkomingen. Je zou misschien graag gelijk eerlijk willen vertellen over problemen, ziektes, tekortkomingen of andere zaken waarmee je worstelt, je kunt dit echter beter op een later moment vertellen. Vertel dit in een eerste mailcontact of in je profieltekst (als je dat echt graag wilt), maar dan onderaan de tekst. Begin dus niet gelijk met je problemen of tekortkomingen, maar eindig ermee in je tekst. Laat mensen eerst een beeld krijgen van jou als persoon. 

Contactgegevens in je profieltekst? Nee! Vermeld nooit contactgegevens op welke manier dan ook in je profieltekst. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor je. Profielen met contactgegevens erin worden ook direct verwijderd van websites die een goede manier van reviewen van profielen hanteren. Dus je profiel zal mogelijk ook niet eens actief online komen als je dit soort gegevens erin vermeld. 

Geen enorme lijst met eisen Plaats in je profieltekst geen enorme lijst met eisen die je stelt aan je nieuwe partner. Een potentiële nieuwe partner kan daardoor afgeschrikt raken en niet willen reageren. Je mag best noemen dat je iemand zoekt die niet rookt of enigszins bij je in de buurt woont of een soortgelijke wens. Som alleen niet een enorme berg aan eisen op omdat daarmee de kans kleiner wordt dat iemand reageert. In een eerste mailcontact kun je elkaar beter leren kennen en dan merk je snel genoeg of het wel of niet klikt. 

In welke taal schrijf je je profieltekst? In het Nederlands (natuurlijk)! Op een Nederlandse datingsite (zoals bijvoorbeeld Relatieklik) schrijf je geen profieltekst in het Engels. Tenzij je de taal zelf nog niet machtig bent, schrijf je je teksten in het Nederlands. Als je toch je tekst in het Engels wilt schrijven (omdat je de taal nog niet machtig bent) vermeld dit dan direct in je tekst. Een bezoeker kan dan zelf bepalen of hij of zij dit verder wel of niet een probleem vindt.

Nu zelf eens proberen?

Ons advies is dan om dat te doen op een grote datingsite zodat je ook echt resultaat ziet van je inspanning om een goede profieltekst op te stellen. Knuz is zo'n site, en deze is nog gratis ook!

 Gratis daten - Knuz.nl 

Tot slot Maak het je er niet te makkelijk vanaf. Neem je tijd voor een goede, leuke en pakkende tekst. Het levert je echt veel meer op als je profieltekst jou goed beschrijft.

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden