Wie is de Schuldige bij Vreemdgaan?

5 mei 2020

vreemdgaanStel, je bent al jarenlang in een gelukkige relatie. Alles lijkt perfect te verlopen, jullie zijn een gelukkig stel en blij om elkaar te hebben. Dat denk je, tenminste. Het is daarom ook een grote schok wanneer je erachter komt dat je partner is vreemdgegaan. Misschien is het zelfs wel een van de pijnlijkste gevoelens die je ooit hebt gehad. Soms zijn er mensen die vreemdgaan omdat ze op zoek zijn naar seks, anderen hebben het tot een hobby gemaakt. Soms is er echter een diepere reden. Misschien is er aan een kant de emotionele band verloren gegaan, of was het een moment van zwakte en was het gebeurt voordat zij doorhadden wat ze hadden gedaan. Hier kan je enkele tips vinden om te voorkomen dat je partner vreemdgaat en hoe je het kan herkennen.

1. Je partner is mentaal niet aanwezig binnen de relatie

Dit kan zowel op seksueel gebied zijn of op emotioneel gebied. Soms is de klik er niet meer, of is je partner er niet meer bij met zijn/haar hoofd. Wellicht is de seks eentonig, of hebben ze het te druk met andere dingen om nog aanwezig te zijn binnen de relatie. 

Wat kan je doen?

Dat is afhankelijk van of je deel uitmaakt van het probleem of niet. Soms ligt de emotionele afwezigheid bij hen en is het beste wat je kan doen om naar ze te luisteren en ze te steunen wanneer ze dat nodig hebben. Vaak is stress, depressie, of iets anders mentaals een onderliggende reden.

Maak je echter deel uit van het probleem, dan kan je de relatie weer wat leven in blazen door dingen interessant te maken. Probeer eens een nieuw standje uit in de slaapkamer, of koop een spannend stuk lingerie. Op emotioneel gebied kan je je partner juist meenemen op allerlei avonturen. Ga eens op een spannende date, of boek een spontaan weekendje weg. Laat blijken dat je om ze geeft en van ze houd!

2. De mogelijkheid was er en je partner nam deze

Misschien hebben ze toegegeven aan de flirtende collega, of belde opeens een oude vriend(in) op om eens “bij te kletsen.” Wanneer je partner niet tevreden is binnen de relatie, is de kans groter dat ze een kans grijpen om iets van spanning te voelen. Een drankje te veel kan al de verkeerde kant op gaan. 

Wat kan je doen?

Ook hier zijn twee mogelijkheden. In sommige gevallen komt je partner er pas te laat achter dat hij/zij verkeerd bezig was en was het een daadwerkelijke (hele stomme) fout. In andere gevallen missen ze iets in de relatie en bood deze mogelijkheid tot vreemdgaan een spannend alternatief. 

Het beste wat je kan doen is zorgen voor een open communicatie. Wees eerlijk naar elkaar en laat weten waar je bent en vraag daarbij of zij hetzelfde willen doen. Stuur zo nu en dan een lief berichtje om te laten weten dat je ze mist. Weten dat je thuis op ze aan het wachten bent helpt ze vaak om te realiseren dat ze niet door kunnen gaan met wat ze (on)intentioneel van plan waren. Daarnaast zullen ze dankzij de open communicatie ook eerder aangeven wanneer zij zich niet fijn voelen of gevoelens ontwikkelen voor een ander. Ook hier kunnen jullie samen mee omgaan. Laat thuis een veilige omgeving zijn om te kunnen praten over alles.

3. Emotionele bagage

Soms komt het voor dat mensen onder flinke druk staan. Dit hoeft niet eens door werk te komen, een flinke ruzie of een heftige ziekte in de familie kan hetzelfde effect veroorzaken. Sommigen kiezen voor drugs en alcohol, anderen gebruiken juist seks om de pijn te vergeten. Soms is deze seks echter niet met jou. 

Wat kan je doen?

Steun je partner en help ze door deze moeilijke periode heen, zelfs als jij het ook moeilijk hebt. Wanneer je in een relatie zit moet je er namelijk voor elkaar zijn, en soms heeft de één net iets meer steun nodig dan de ander. Dat is heel normaal. Laat ze weten dat je er voor ze bent. 

Vreemdgaan is makkelijk, maar de gevolgen zijn vaak desastreus. Sommigen gaan vreemd zonder dat het de bedoeling was, anderen doen alsof het niet de bedoeling was. Relaties zijn niet altijd even makkelijk, maar zolang jullie beide weten dat het een “two way street” is, komt het goed. Zorg goed voor elkaar en wees open, dan is de grootste stap al gezet.


Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden